Nový ústav bude slúžiť na výkon trestu odňatia slobody ženám

09.10.2009 Levoča

Levoča 9. októbra (TASR) - V Levoči dnes slávnostne otvorili nový Ústav na výkon trestu odňatia slobody a ústav na výkon väzby, ktorý bude slúžiť na výkon trestu odňatia slobody ženám.
Do levočskej väznice boli prevezené odsúdené zo zariadenia v Nitre - Chrenovej. \"Muselo dôjsť k tomu, že tu boli premiestnené niektoré odsúdené z iného zariadenia, z Chrenovej, vzhľadom na preplnenosť zariadenia. Tu sme využili priestory, ktoré neboli až tak využité, \" uviedla ministerka spravodlivosti Viera Petríková.
Ministerka informovala, že tento krok súvisí so zvýšením páchania trestnej činnosti u žien. Uviedla, že v súčasnosti je v ústave 71 žien, kapacita ústavu je 110 miest. V Nitre ostalo 200 odsúdených. Dodala, že do úpravy priestorov, ktoré boli predtým určené mužom, bolo investovaných 5000 eur (150.630 Sk).
Počet pracovníkov vo väznici v Levoči sa nezmenil, avšak ako sa vyjadril Marián Gruca, riaditeľ ústavu, bolo potrebné zvýšiť počet žien medzi príslušníkmi zboru. Z tohto dôvodu boli traja dozorcovia presunutí do ústavu v Šatci a v súčasnosti pôsobia v Jelšave a na ich miesto budú prijaté tri ženy, dozorkyne. \"Tento trend by mal aj do budúcna asi pokračovať, že akékoľvek voľné miesto bude využité na to, že bude prijatá žena, príslušníčka, \" dodal.
 

Vyberte región